Nuggetsy

Krok po kroku: jak przygotować nuggetsy w stylu KFC

Nuggetsy – danie fenomen: zawsze na topie, niezależnie, czy serwowane jest w restauracji. foodtrucku czy lokalu typu fast food. Swoich fanów ma zarówno wśród dzieci i dorosłych. Nic zatem dziwnego, że nuggetsy obecne są w każdym menu. Nie każdy jednak wie, jak zrobić nuggetsy z kurczaka w stylu KFC – odpowiednio soczyste z idealnie postrzępioną, chrupiącą panierką w złocistym kolorze. Chciałbyś, by nuggetsy w Twoim lokalu wyglądały (i smakowały!) równie dobrze jak w KFC? Sprawdź, jak przygotować nuggesty niczym z kultowej amerykańskiej restauracji i jak może w tym pomóc gotowa panierka do nuggetsów. Korzystając z naszego rozwiązania przygotujesz idealne nuggetsy bez żadnego wysiłku!

Jak zrobić nuggetsy z kurczaka – szybko i bez trudu?

Nie musisz samodzielnie przygotowywać panierki do kurczaka! A to właśnie w panierce tkwi sekret idealnych nuggetsów. Co zrobić, by panierka była idealnie postrzępiona, by miała strukturę płatków i przyjemnie chrupała podczas jedzenia? Jak uzyskać odpowiednią soczystość i smak mięsa? W jaki sposób usmażyć nuggetsy, by kolor ich panierki był apetycznie złocisty? Na te wszystkie pytania jest jedna odpowiedź: skorzystaj z gotowych produktów Holly Powder.

Dlaczego warto postawić na gotową panierkę Holly Powder

Holly Powder to marka produktów niezbędnych do przygotowania kurczaka w amerykańskim stylu, dedykowanych gastronomii. Marynata – o pikantnym lub łagodnym smaku oraz gotowa panierka do kurczaka pozwolą Ci uzyskać oczekiwany efekt przy minimalnym wysiłku. Gotowe rozwiązanie, jakie oferuje Holly Powder ma wiele korzyści.

✅ Zalety gotowego rozwiązania:

  • Powtarzalność i jakość – sprawdzona receptura daje stały efekt: chrupiąca, postrzępiona złocista struktura oraz jednolity smak każdej porcji .
  • Brak surowych jaj – proces nie wymaga użycia jajek, co eliminuje ryzyko sanitarne i kłopotliwe procedury dezynfekcji
  • Prostota i oszczędność czasu – panie­ro­wanie sprowadza się do kilku kroków; brak potrzeby kruszenia płatków czy miksowania składników.
  • Powiększenie objętości produktu – zamarynowane kawałki zwiększają objętość o ~20 %, a panierka potęguje efekt wizualny .
  • Uniwersalność – ta sama panierka służy do nugget­sów, stripsów, skrzydełek czy ryby

kubełek nuggetsów

Przygotowania nugget­sów krok po kroku z Holly Powder

Marynowanie mięsa

  • Wybór mięsa: świeży filet z kurczaka, bez kości, należy pokroić na kawałki o wadze ok. 25–30 g, w poprzek włókien .
  • Marynata: wybór między wersją łagodną (idealna dla dzieci) a pikantną; Marynatę wymieszać z zimną wodą (temp. ≤ 4 °C), dodać do kawałków kurczaka i ręcznie masować mięso aż do całkowitego wchłonięcia marynaty (~5 min) .
  • Chłodzenie: zamarynowane mięso pozostawić w lodówce minimum 4 godziny, najlepiej na noc, dzięki czemu mięso zyska smak i soczystość

Panierowanie z Holly Powder

  • Przygotuj głęboki pojemnik z zimną wodą i osobny na gotową panierkę. Zgodnie z wytycznymi producenta panierki zanurz mięso w wodzie, a następnie w panierce, dociśnij, przerzuć i powtórz tez zestaw czynności kilkukrotnie. Postępuj dokładnie, krok po kroku, zgodnie z instrukcja dołączoną do zestawu startowego. Dzięki tym działaniom Twoje nuggetsy będą się wyróżniały charakterystyczną strzępiastą strukturą.

Smażenie nuggetsów

  • Rozgrzej fryturę we frytkownicy lub smażalniku do 170 °C.
  • Smaż nuggetsy przez ok. 3,5 min, (po ~30 s potrząśnij koszem, by równomiernie usmażyć kawałki) .

Serwuj idealne nuggetsy…

Nuggetsy doskonale sprawdzają się także w serwowaniu na wynos – bez trudu zapakujesz je do kubełkówi boxów. Panierka długo zachowuje chrupkość, a oferowane przez Holly Powder opakowania na wynos zaprojektowane są tak, by dania się w nich nie traciły chrupkości.

…i ciesz się zyskiem

Dodatkową korzyścią, wynikającą z używania marynaty i panierki Holly Powder jest wzrost objętości mięsa po marynowaniu. Oznacza to, że z tej samej ilości mięsa można uzyskać większą liczbę porcji, przekłada się na większe zyski .

Stawiając na gotowe rozwiązania oszczędzasz czas, minimalizujesz błędy, osiągasz oczekiwany efekt bez nadmiernego nakładu pracy, a klient zawsze otrzymuje spójne i atrakcyjne danie. Lub nawet lepsze niż we wszystkim znanym KFC.