Płatki owsiane dają wiele możliwości przyrządzania deserów. Jednym z nich jest owsianka na zimno na mleku kokosowym. Jej przyrządzanie jest proste, a smak jakim zachwyca deser jest poprostu niezwykły. Jak zrobić płatki owsiane alá pana cota? Czy jest to trudne?

Owsianka na zimno na mleku kokosowym

Składniki:

  • szklanka mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • szczypta soli
  • mus malinowy/porzeczkowy lub z innych owoców (można przygotować go samemu z owoców oraz cukru lub kupić gotowy)
  • Opcjonalnie można dodać  pół łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Najpierw należy wlać mleko kokosowe do małego rondelka i powoli podgrzewać je na wolnym ogniu przez około pięć minut, mieszając co jakiś czas. Następnie trzeba dodać cukier lub ksylitol oraz płatki owsiane i mieszać jeszcze chwilę aż składniki dokładnie się połączą. Jeżeli masa owsiana jest zbyt gęsta można dolać odrobinę przegotowanej wody. Teraz należy gotować jeszcze przez kolejne pięć minut, aż deser stanie się gęsty. Dodajemy również szczyptę soli. Na tym etapie można dosypać również kakao, jeśli chcemy przygotować wersję czekoladową. W kolejnym kroku zdejmujemy rondel z ognia i czekamy chwilę aż wszystko wystygnie. Po wystudzeniu przekładamy masę do słoiczków na górze ozdabiając deser musem z ulubionych owoców. Zakręcamy. Gotowe deserki wkładamy do lodówki i chłodzimy od dwóch do trzech godzin. Po tym czasie są już gotowe do spożycia.

Tak przygotowany deser owsiany jest nie tylko bardzo smaczny, ale też zdrowy. Stanowi on świetnie źródło błonnika, korzystnie wpływającego na układ pokarmowy a także witaminy z grupy B, których bogactwem jest mleko kokosowe.