Jakie wyposażenie do przygotowania lodu może znaleźć się w profesjonalnej kuchni?

W lokalach gastronomicznych takich, jak restauracje, kawiarnie, ale też bary czy puby wykorzystuje się w codziennej pracy lód. To składnik zarówno wielu deserów czy napojów, także alkoholowych, jak i podkład chłodzący. W związku z zapotrzebowaniem kuchni czy baru na duże ilości lodu, konieczne jest wyposażenie obiektu w stosowny sprzęt do jego przygotowywania czy przechowywania. O jakich urządzeniach czy akcesoriach zatem mowa?

Urządzenia do produkcji lodu

Warto zacząć oczywiście od samego procesu produkcji lodu na potrzeby lokalu gastronomicznego. O ile w warunkach domowych można pozwolić sobie na przygotowywanie kostek w specjalnych tackach czy jednorazowych woreczkach foliowych, o tyle w kuchni profesjonalnej potrzebne są zwykle znacznie większe ilości tego surowca – wykorzystywanego jako składnik, ale i też potrzebnego do schładzania potraw czy ich serwowania (na przykład jako szwedzki bufet z owocami morza). Z tego względu, do użytku w gastronomii, nadają się takie urządzenia do lodu, jak kostkarki. Sprzęt tej kategorii może przez całą dobę produkować lód – w zależności od modelu oraz jego wydajności, mogą to być nawet ilości przekraczające kilkadziesiąt kilogramów na 24 godziny. Specjalna konstrukcja oraz system gastronomicznych kostkarek do lodu pozwalają na przygotowywanie lodu za pomocą schłodzonego powietrza lub wody, w znacznie krótszym czasie, niż w przypadku tradycyjnego mrożenia w zamrażarce. Wśród urządzeń do lodu można też wymienić kruszarki do lodu, czyli urządzenia, które pozwalają szybko rozdrobnić produkt do pożądanej konsystencji – najczęściej do dość drobnych kawałków. Tak rozdrobniony lód może posłużyć do przygotowywania napojów chłodzących, drinków czy deserów, jak i jako wspomniane podłoże chłodzące.

Pojemniki do lodu

Produkowany przez kostkarkę lód nie zawsze może być natychmiast spożytkowany lub też konieczne jest jego przygotowanie „na zapas”. W takiej sytuacji już wyprodukowane kostki lodu mogą być odkładane do specjalnego zasobnika. Pojemniki do lodu, które przeznaczone są do użytku w szeroko rozumianej gastronomii, to wyposażenie wykonane z solidnych materiałów (na przykład ze stali nierdzewnej), o często znacznej pojemności, co ułatwia jednorazowe zachowanie w nich dużej ilości produktu, na przykład na czas organizowanego cateringu czy innej imprezy. W sprzedaży można także znaleźć mniejsze pojemniki, w postaci, chociażby, wiaderek do lodu, w których wydajnie i szybko schładzać można różnego rodzaju napoje alkoholowe – na przykład szampana. Również takie wyposażenie może być stosowane w profesjonalnych lokalach – w sytuacji, gdy wybrany napój podawany jest do stolika i musi zostać zachowana odpowiednia temperatura cieczy.

Gdzie, poza lokalami restauracyjnymi, potrzebne mogą być akcesoria do lodu?

Nie tylko w barze, restauracji czy pubie przydatne mogą być profesjonalne urządzenia do lodu czy też pojemniki do jego przechowywania. Również w sklepach, hotelach, centrach biznesowych oraz klubach nocnych wyposażenie tego typu z pewnością może okazać się przydatne lub wręcz niezbędne.