Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który powinien wprowadzać w pozytywny nastrój i dostarczać energii na kolejne godziny. Jeśli szukasz inspiracji do odświeżenia swojego śniadaniowego menu i chcesz spróbować czegoś więcej niż tylko kanapki, wypróbuj kilka przepisów na bazie mąki i sosu do pizzy.
Osoby, które miały do czynienia z ciastem do pizzy lub innym ciastem drożdżowym, wiedzą, że jego przygotowanie wymaga czasu. Choć samo wyrobienie ciasta jest szybkie, jego wyrastanie przed pieczeniem może zająć nawet 1,5 godziny. Rano z pewnością nie masz aż tyle czasu, ale dobra wiadomość jest taka, że z reguły wypieki drożdżowe smakują również na zimno, a ponadto łatwo je odgrzać w piekarniku, mikrofalówce, a nawet na patelni. Oznacza to, że możesz przygotować śniadanie lub lunch do pracy dzień wcześniej.
Pizzerinki — idealne na drugie śniadanie
Pizzę uwielbiają wszyscy, dlatego, gdy szukasz pomysłu na śniadanie, rozważ pizzerinki, czyli mniejsze wersje pizzy. Doskonale nadają się do zabrania do szkoły czy pracy, smakują świetnie zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu. Zacznij od przygotowania ciasta: połącz mąkę do pizzy typu 00, drożdże, cukier, sól i wodę. W niektórych przepisach dodaje się także mleko. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je i podziel na mniejsze placki. Posmaruj je koncentratem pomidorowym, sosem pomidorowym lub sosem do pizzy, a następnie ułóż ulubione składniki, takie jak papryka, kukurydza czy pieczarki, posyp tartym serem i piecz w nagrzanym piekarniku.
Wszystkie składniki kupisz w sklepie internetowym Auchan, na przykład mąka do pizzy jest na stronie
Stromboli, czyli zawijana pizza
Alternatywą dla pizzy jest stromboli, które również wywodzi się z kuchni włoskiej. Stromboli najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto je przygotować na świeżo lub podgrzać przed podaniem. Danie ma formę zwiniętej w roladę pizzy, z której podczas krojenia wylewa się aromatyczny ser, a wnętrze wypełniają różnorodne dodatki. Przepisy na stromboli są proste, ale wymagają czasu na wyrastanie ciasta. W zależności od wybranej receptury, składniki na ciasto mogą się nieco różnić, podobnie jak propozycje farszu. Możesz wykorzystać m.in. sos do pizzy, podsmażone pieczarki, szynkę, paprykę i tarty ser. Rozłóż je równomiernie na rozwałkowanym cieście, delikatnie zwiń w roladę, podwijając boki pod spód. Na koniec wystarczy upiec i pokroić.

Produkty do stromboli kupisz online w Auchan, sos do pizzy jest na stronie
Mini calzone do szkoły i do pracy
Calzone to drożdżowy wypiek w kształcie pieroga, który można przygotować z różnorodnym farszem. Jego mniejsza wersja – mini calzone – doskonale sprawdzi się jako propozycja na drugie śniadanie. Ciasto przygotujesz podobnie jak w poprzednich przepisach lub skorzystaj z własnej receptury. W zależności od preferencji domowników farsz może być mięsny, warzywny, pieczarkowy – wybór jest ogromny. Jedną z ciekawszych propozycji jest calzone z sosem pomidorowym, podsmażonymi pieczarkami i szalotką, szynką oraz serem. Z wyrobionego i rozwałkowanego ciasta wycinaj kółka, smaruj połówki sosem, układaj dodatki i przykrywaj drugą połówką. Brzegi zlepiaj jak w pierogach i piecz. To świetna alternatywa dla zwykłej kanapki.
Listę składników na calzone skompletujesz za pośrednictwem sklepu online Auchan!
