Gotowe pierogi bez glutenu to produkt, który zyskuje coraz większą popularność, głównie wśród osób cierpiących na celiakię bądź nietolerancję glutenu. Dla wielu Polaków pierogi to jedno z ulubionych dań kuchni polskiej. Z tego też powodu dla wielu osób tak ważne jest znalezienie odpowiednich zamienników pozbawionych szkodliwych substancji. Wielu producentów gotowych dań oferuje dziś smaczne pierogi bezglutenowe, które można przygotować w kilka minut. Z czego się zrobione takie pierogi? W poniższym artykule wyjaśniamy, jakie składniki można wykorzystać w takich gotowych produktach dla osób nietolerujących gluten.
Mąka bezglutenowa
Podstawowym składnikiem pierogów bezglutenowych jest oczywiście mąka bez glutenu. Do tradycyjnych pierogów używa się standardowej mąki pszennej, która niestety jest pełna tego szkodliwego dla wielu osób białka. Z tego powodu gotowe pierogi bezglutenowe są wytwarzane z różnych rodzajów mąk bez glutenu, które mogą zastąpić mąkę pszeniczną. Do najpopularniejszych zamienników tego rodzaju produktów zalicza się: mąkę ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną, gryczaną czy mieszanki różnych mąk bezglutenowych.
Jajka
Kolejnym składnikiem niezbędnym do pierogów, który ma wpływ na konsystencję oraz elastyczność ciasta, są kurze jajka. Osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu nie muszą rezygnować z jajek – nie posiadają one glutenu, można je więc spokojnie dodawać do ciasta. Jeśli jednak z jakiegoś powodu zamierza się zrezygnować z tego produktu (na przykład z powodu przebywania na diecie wegańskiej) należy sięgać po gotowe dania, które zamiast jajek posiadają w swoim składzie jogurt naturalny, oleje roślinne czy tofu.
Farsz do pierogów
Tradycyjny farsz do pierogów przygotowuje się z mielonego mięsa, ziemniaków, cebuli, warzyw, owoców i wielu różnych przypraw. Kupując gotowe pierogi bezglutenowe najlepiej dokładnie sprawdzić składniki, które znajdują się w produkcie. Takimi dodatkowymi elementami może być: bułka tarta, zioła, sosy czy koncentraty, które mogą zawierać gluten. Dobrym rozwiązaniem jest wybieranie gotowych pierogów z farszem z serów, warzyw, grzybów czy soczewicy. Takie pierogi są bardzo smaczne, a przy tym również zdrowe i całkowicie bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu.
Dodatki i przyprawy
Warto zwrócić uwagę na każdy składnik, który znajduje się na liście zamieszczonej na etykiecie opakowania, także na przyprawy, sosy czy buliony, ponieważ one również mogą zawierać gluten.
Podsumowanie
Gotowe pierogi bezglutenowe stanowią pyszne danie, które można podgrzać w zaledwie kilka minut, a dodatkowo jest to znakomita alternatywa dla tradycyjnych pierogów dla osób, które zmagają się z celiakią lub nietolerancją glutenu. Pierogi bez glutenu posiadają wyłącznie te składniki, które naturalnie nie posiadają glutenu, ponadto podczas ich produkcji przestrzega się zasad, dzięki którym linia produkcyjna nie zostaje zanieczyszczona i tym samym gotowy produkt jest smaczny, a przy tym również całkowicie zdrowy i bezpieczny. Produkty bez glutenu najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. Posiadają one specjalne oznaczenia zamieszczone na opakowaniach, które informują, że dany produkt jest odpowiedni dla osób, które nie tolerują glutenu.