Risotto z boczniakami – prosty przepis

Risotto to włoskie danie, którego bazą jest ryż. Specjalna odmiana ziaren nadaje potrawie niepowtarzalnej konsystencji, która podbiła serca Mediolańczyków. Wersji risotto jest wiele. Prostą alternatywą jest tego dania jest risotto z boczniakami. To świetna opcja na obiad lub kolację.

Przepis na risotto z boczniakami

Składniki

Głównym składnikiem risotto jest oczywiście ryż. Kluczem do udanej potrawy jest odpowiednia odmiana ryżu. Do risotto wykorzystuje się zwykle ryż arborio lub carnaroli. Taka odmiana gwarantuje, że konsystencja potrawy jest kremowa, mimo że ryż ugotowany jest al dente. Dodatkowo białe wino i parmezan oraz masło niesamowicie podbijają smak.

Składniki potrzebne do przygotowania pysznego risotto z boczniakami (dla 3-4 osób):

  • 1,5 szklanki ryżu (odmiana do risotto),
  • 250 gramów boczniaków,
  • 2-3 cebulki szalotki,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka oliwy
  • lampka białego wina,
  • starty parmezan,
  • sólo i pieprz (najlepiej świeży, mielony na grubych oczkach),
  • natka z pietruszki.

Jak przygotować idealne risotto z boczniakami?

Boczniaki myjemy i kroimy na drobne kawałki. Szalotka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy część masła i oliwę. Wrzucamy cebulkę, a gdy się zeszkli, dodajemy grzyby. Po kilku chwilach wrzucamy całość ryżu i mieszamy. Na patelnie wlewamy pół szklanki buliony. Gdy wyparuje, dodajemy kolejną porcję, mieszamy i przykrywamy. Proces powtarzamy przez około 20 minut, aż do momenty gdy ryż będzie al dente. Wówczas dolewamy wino i czekamy, aż się zredukuje. W kolejnym kroku dorzucamy masło oraz parmezan i ponownie całość mieszamy.

W ostatnim kroku doprawiamy całość pieprzem oraz ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba. Nakładamy na talerze i dekorujemy świeżo posiekaną natką z pietruszki.