Szakszuka – izraelskie śniadanie

Izraelska kuchnia słynie nie tylko ze zdrowych potraw, ale również takich, które pięknie i kolorowo prezentują się na talerzu. Jednym z najsłynniejszych śniadań w tym kraju jest szakszuka, która w ostatnich latach bije rekordy popularności również w innych państwach.

Jak przygotować szakszukę na śniadanie?

Lista składników na porcję dla dwóch osób:

  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 jajka
  • jedna średniej wielkości cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pół papryki czerwonej
  • opcjonalnie kawałek papryczki chilli i liście świeżej bazylii
  • sól, pieprz i suszona bazylia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kosteczkę. Czosnek obierz i pokrój go w plasterki.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią czosnek i cebulę. Zaczekaj aż nabiorą złocistego koloru i co jakiś czas mieszaj. W międzyczasie pokrój paprykę w kostkę, a jeśli lubisz pikantne potrawy, to posiekaj również papryczkę chilli. Całość wrzuć do cebuli i czosnku i podsmaż razem przez około cztery minuty.
  3. Wrzuć pomidory na patelnię, dodaj łyżeczkę suszonej bazylii i duś całość do momentu aż z pomidorów odparuje woda. Całość ma mieć konsystencję gęstej masy. Wówczas można dodać sól i pieprz w ilości według własnych preferencji.
  4. Kiedy masa z warzyw będzie gęsta, za pomocą drewnianej łyżki zrób po kolei dziurki, do których wbijesz jajka. Kiedy wszystkie jajka znajdą się w przygotowanych miejscach, przykryj patelnię pokrywką.
  5. Jajka powinny pokryć się białą błonką, a całość będzie gotowa, kiedy zetnie się białko, co trwa kilka minut.
  6. Przygotowaną szakszukę serwuje się na płytkich talerzach za pomocą kuchennej łopatki, aby jajka sadzone się nie rozwaliły. Całość warto ozdobić listkami świeżej bazylii. Jest to bardzo pożywne, zdrowe i atrakcyjnie wyglądające śniadanie, którego przygotowanie nie jest pracochłonne, a składniki można znaleźć w każdym sklepie.